Ysselsteyn-Maastricht-Ysselsteyn 2005

Werd vorige week nog over eitjes gesproken, deze week zijn er toch een aantal van deze eitjes ondanks de ochtendmist present.

Met maar liefst 11 fietsers vertrekken we om 08:00uur voor de toch behoorlijke afstand van 220km naar het Vrijthof en weer terug. De route is gelijk aan vorig jaar, omdat een alternatief om over België te fietsen niet geschikt bleek. Nadere research is geboden voor de rit in 2006. We fietsen door de Peel tussen Meijel en Ospel naar Leveroy en Grathem. Dan volgt de weg langs de grindgaten naar Wessem en Maasbracht. Tussen het Julianakanaal en de Maas zijn veel kleine dorpen en nog meer kleine mooie wegen en fietspaden. Zoals bij Ohé en Laak, Vissersweert, Obbicht en Mheer. Een mooie fietsstreek in dit Limburg op zijn smalst. Ook krijgen we bij Roosteren nog net de zegeningen van een openluchtmis mee.

In Elsloo wordt de Maasberg afgestuiterd en vlak voor de Slingerberg rijden we via Geulle en Bunde naar Maastricht. Aan het Vrijthof bij Dino's wordt de innerlijke mens versterkt om met voldoende brandstof de terugreis weer aan te gaan. Het aardige serveerstertje lijkt niet alle medewerking in de keuken te hebben, want het duurt vrij lang eer dat onze bestelling op tafel wordt gebracht. Na meer dan een uur oponthoud kunnen we weer het stalen, cq. aluminium of carbonnen ros beklimmen. De weg terug is tot Maasbracht hetzelfde, maar nu moet de Maasberg omhoog genomen worden en staat er een matig windje pal in het gezicht. M.a.w. het is “werkendag”. Maar iedereen draagt zijn steentje bij en het kopwerk wordt naar vermogen uitgevoerd. Via Heel, Horn en Buggenum naar Neer en Kessel, waar nog een terras wordt bezocht. Baarlo, Maasbree, Sevenum en Meterik zijn de laatste dorpen aan het lange Limburgse lint van vandaag. Ruim 17uur is het als we bij Johan de welverdiende pint gerstennat in de dorstige kelen kunnen laten glijden. Op de teller 215km met een gemiddelde van 29.7km, een toch behoorlijke prestatie. O ja, het weer. Het was ’s morgens fris en mistig, in Maastricht scheen de zon en op de terugweg stond de al genoemde bries uit het noorden. Wat onheilspellende luchten en weinig zon, maar geen regen. Dus eigenlijk prima fietsweer weer.