Venray-Sneek 2005

Zoals elk jaar staat de rit naar Sneek (235km) ook in 2005 op mijn programma. Vorig jaar is Hans meegefietst en hij wilde dit jaar ook weer mee.

 

Omdat de dagen met mooi weer en wind uit zuidelijke richtingen heel spaarzaam zijn, is het seizoen al aardig ver heen en nog steeds is deze tocht niet gefietst. Op zaterdag 27 augustus wagen we dan eindelijk de gok met W/ZW wind en een matige temperatuur. ’s Morgens is het 11 oC als we om 06:15uur op de fiets stappen. Met een matig briesje op de linker zij fietsen we noordwaarts om bij Grave een eindweegs de wind wat frontaal te krijgen. Via Niftrik naar Ewijk waar de Waal wordt overgestoken en bij Heteren volgt de brug over de Rijn. Bij Papendal bij Motel Westende, na ca. 80km nemen we onze 1e pauze met koffie+gebak. Ook de lange broek kan uit omdat de temperatuur inmiddels boven kippenvel is gestegen. Als we vertrekken rijden 2 bussen grijsvolk voor (ja ja, ik wel), om hier het aanvullende pensioen uit te gaan geven. Van der Valk is er blij mee.

Via Otterloo, Harskamp en de mooie bosrijke wegen bij Kootwijk naar Staverden en dwars over de hei naar Nunspeet. Hier moet 10km fietspad naar Elburg (op 140km) gereden worden, om onze 2e pauze te houden. Het zonnetje schijnt inmiddels en ook Elburg knapt hier zienderogen van op.

Na Elburg volgt een mooie weg langs het Veluwemeer, via het gehucht Noordeinde en Kampen. Als we richting NOP fietsen pakken donkere wolken zich samen om een paar druppels te laten vallen. Na Emmeloord fietsen we door het enige bos van de NOP naar Lemmer. De laatste 10km naar Lemmer met flink wind tegen. Mijn vaste rustplaats op 20km van Sneek heeft helaas de deuren gesloten en zonder onderbreking, behalve dan het minipontje bij Langweer, rijden we om 15:15uur Sneek binnen. EEN uur voor op het geplande tijdschema en mijn schoonfamilie is dus ook niet thuis. Zij vertoeven met mijn vrouw op Swinging Sneek, dus Hans en ik pakken ook maar een swingend Palmpje op een terras in de drukke stad. Dankzij de GSM kan er contact gezocht worden en kunnen we drinken, douchen en eten bij mijn gastvrije schoonfamilie. Ook is er weer, ze kunnen het niet laten, een Fries aandenken aan deze fietstocht. Een emmertje 11-steden drop., met Friese motieven en afbeeldingen op de zijkant. De dropfiguren zijn van plaatsnamen, een schaatser,’t bruggetje van Bartlehiem, de Waterpoort, het 11-steden kruisje, etc. Hartelijke dank voor dit origineel presentje.

Dit is voor mij de 11e keer en nog nooit ben ik zo “ongeschonden” aangekomen. Ik denk dat de temperatuur hier debet aan is. De vorige 10 keer was het altijd boven 25 oC. Ook Hans is heel tevreden met ons tochie.