Venray - Sneek 2008

“It Giet Oan”, dat is voor Hans en mij de code om richting Friesland te fietsen.

Als de weerman gunstige wind voorspelt, dan wordt er een dag of 2 voor de grote tocht gekeken of we vrij zijn, vervoer terug hebben en natuurlijk of het in Sneek gelegen komt. Alles kwam ook dit jaar weer voor elkaar, dankzij de volle medewerking van eega Truus en het gezin van mijn zwager in Sneek. Om 06:15 uur wordt er vertrokken. Het is prachtig weer en ondanks het frisse op dit tijdstip beloofd het een warme dag te worden met matige wind uit het oosten. klapwiekenVia een nevelige pont bij Bergen wordt er koers gezet naar de rose brug bij Emmerich. Na een fotoshoot op de brug karren we weer Nederland binnen om tussen Stokkem en Beek de col van vandaag te nemen, de Peeskesweg met 40 meter hoogteverschil. Verder noordwaarts door het mooie land van Normaal en de plaats Hoog-Keppel, bekend van de Aviko reclame. Na 80km is de 1e rust bij een zorgboerderij annex “camping bij de boer” voor koffie met een plak natte cake uit de magnetron. Ook worden de bidons hier aangevuld. Inmiddels is de temperatuur richting 25 oC en dankzij de GPS van Hans, laveren we probleemloos over de wegen in het boomrijke buitengebied met de Saksische boerderijtjes. Hier en daar een Havezate, een mooi gelegen groot herenhuis. Vroeger bewoond door een adelijk persoon met bestuursrechten over de streek.
Bij Almen hebben we een alternatief stukje route wat we erin houden, maar bij Heino is een alternatief wat minder geslaagd is. Enkele km’s stuiterende klinkerweg, wat iets te veel op de armen en het zitvlak inwerkt. Dit wordt gemarkeerd in de GPS om voor een volgende keer weer naar een nieuw alternatief te zoeken. Bij Dalfsen op 155km van Venray is het tijd voor een kop soep en een tosti, waarna we weer de fiets op stappen om de laatste etappe te overbruggen. Nu volgt het open Sallandse weidegebied rondom Zwolle en het is net of de wind gaat draaien. Dan hebben we hem mee, maar dan zowel rechts of links van voren. Tussen Hasselt en Genemuiden loopt de route over een kronkelige dijk met op veel plaatsen kolken. Deze zijn vroeger ontstaan na een dijkdoorbraak en zijn nu mooie oases voor de vogels met veel bomen, planten en bloemen. Op de weg naar Blokzijl en Kuinre houden we ondanks onze afnemende krachten de snelheid in stand en na een Coca-Cola pauze nemen we ook de laatste 30km naar Sneek. 

Onderweg veel dieren zoals koeien, schapen, paarden, hazen, zwanen, ganzen, kraaien, reigers en zelfs een weiland met wel 10 ooievaars. Klapwiekend passeren we ook deze “creations of nature”. We arriveren “moe maar voldaan” om 16:45 uur in Sneek met 247 km op de teller. Natuurlijk wordt het weer vochtbalansen en na een douche kijken we weer opgefrist en tevreden terug op een geslaagde fietstocht. Voor Hans nr. 5 en voor mij is het tocht nr. 14. Met dank aan de gastvrije familie welke steeds weer een leuk origineel Fries cadeau als trofee voor ons in petto heeft. Dit jaar een draagtas welke in de Tour op de ravitaillerings plekken aan de renners wordt overhandigd.