25 jaar Tourclub Ysselsteyn

 

Hierbij willen we stil te staan bij het 25 jarig jubileum van onze tourclub. We gaan terug naar 12 maart 1995, op die dag vond de eerste officiële clubrit plaats. Dit werd aangekondigd in een brief waarbij ook werd vermeld dat een helm niet noodzakelijk was. Het verkrijgen van het allereerste materiaal bestond in die tijd vaak uit een 2e hands racefiets, en een-wat-bijeengeraapt fietspakje. Hiermee moest de financiële drempel om deel te nemen niet al te hoog worden.

Daarna was het tijd voor een eerste vergadering, en wel op 13 juni. Op de agenda stond onder andere het kiezen van een voorzitter, penningmeester en secretaris. Ook niet onbelangrijk was het vaststellen van de contributie. Deze werd vastgesteld op 25 gulden per jaar. De functie van secretaris ging naar Henk van Ass, Lei van Dijck werd penningmeester en het voorzitterschap werd Mart de Wit toebedeeld.

Op 6 juli 1995 zijn Henk van Ass en Mart de Wit namens het bestuur naar notaris Mathijssen in Venray geweest om de vereniging op te richten. Ruim een half jaar later is de vereniging aangesloten bij de NTFU.

Vanuit Oirlo was er ook interesse om een vereniging op te richten maar na overleg werd er besloten dat de fietsers uit Oirlo zich aan konden sluiten bij Tourclub Ysselsteyn.  Leden kwamen uit alle hoeken van de gemeente Venray en daarbuiten. Het leden aantal groeide daarmee boven verwachting. In 2014 werd Elly Linders als 100e lid verwelkomd en ondertussen hebben we 115 leden met een gemiddelde leeftijd van 56 jaar.

In 2008 werd voor het eerst de Peter Winnen classic gereden. Hierbij werd het Reichswald net over de grens bij Well aangedaan. In het eerste jaar was dit meteen een daverend succes met 700 deelnemers. Hans Phillipssen was in die tijd namens het bestuur kartrekker van dit evenement. In 2017 is deze classic voor het laatst gereden met 450 deelnemers.

Het mountainbiken is in de loop van de afgelopen jaren binnen de verenging erg populair geworden en zodoende ontstond de behoefte aan een jaarlijkse mountainbike tocht. Omdat deze tocht begin december wordt gereden hebben we die de “Pepernoten MTB tocht Ysselsteyn” genoemd. In 2018 is deze tocht voor het eerst georganiseerd op 2 december. Die dag was het baggerweer en was het meer een moddertocht dan een Pepernotentocht. Ondanks het slechte weer hadden we 180 deelnemers. In 2019 was de Pepernoten tocht een enorm succes met meer dan 600 deelnemers.

In 2016 hebben een groep enthousiaste Ysselsteynse mountainbikers het initiatief op zich genomen en een prachtig “rundje” om ons dorp  gerealiseerd. Aan dit “Piëlrundje Ysselsteyn” zijn sindsdien steeds verbeteringen aangebracht. Het Piëlrundje wordt momenteel uitgebreid met singletracks waarbij gedeeltes asfalt vervallen, zodat het nog aantrekkelijker wordt om te mountainbiken rondom Ysselsteyn. 

Intussen hebben Hans Philipsen, Hennie Beelen, Joep Poels en Geert Linders het bestuur enige jaren ondersteund. Daarnaast steken de vele leden ook graag de handen uit de mouwen voor allerlei hand- en span-diensten. Dankzij de hulp van onze leden is het mogelijk om jaarlijks een tocht te organiseren en ligt onze mountainbike route ook na een flinke storm er weer netjes bij.

Het doel van de vereniging is het bevorderen van de wielersport en samen plezier beleven aan de gezamenlijke tochten zonder wedstrijd element. Vanuit Ysselsteyn en Oirlo worden wekelijks recreatieve tochten gereden, zowel op de MTB als racefiets. Voor ieders sportief niveau is er een geschikte groep om bij aan te sluiten. Veiligheid en plezier in de tocht staan voorop en na afloop natuurlijk een gezellige afsluiting in ons clubhuis Roelanzia. Tot de winter van 2019 hebben we vele gezellige uurtjes beleefd in ons voormalig clubhuis “Herberg de Peel”.

We fietsen alweer in ons 5e fiets-tenue gesponsord door Vitelia voeders, Maessen bedrijven, Expert Deurne Venray Horst, Roelanzia, Bouw en timmerbedrijf Fer v Els, Denk Frank, Autobedrijf Peeters Iveton,  MotoPort Venray en CV Service van Ass. Hiermee fleuren we wekelijks de omgeving op.

De volgende 12 leden zijn 25 jaar lid: Dea en Martin Arts, Henk van Ass, Thijs van Asten, Leo van Dijck, Bert Janssen, Jos Jaspers, Hans Philipsen, Henk Stevens, Eric Willemse, Leo de Wit en Mart de Wit.

In 2021 hopen we ons 25 jarig bestaan samen met onze leden feestelijk te vieren en organiseren we een mooie activiteit. Nieuwe leden zijn van harte welkom, er is altijd wel een groepje om bij aan te sluiten. Momentheel volgen we de richtlijnen van de NTFU en fietsen we in kleine groepjes.

Wilt je meer weten over onze tourclub of de foto’s bekijken, kijk dan op  onze facebook pagina https://www.facebook.com/TourclubYsselsteyn

Namens het bestuur Hans Verkoeijen en Paula van Rijswijck vanuit Oirlo,  Hans Hudales vanuit Venray en vanuit Ysselsteyn Joop Geurts en Elly de Wit.

 

Onderhoud en uitbreiding van t Piëlrundje

 DSC 0004  DSC 0005  DSC 0008
 DSC 0011  DSC 0006  DSC 0014